ŻYWIENIE W CHOROBACH WĄTROBY
Opracowanie: dr n. med. Lucyna Pachocka Kierownik Ogólnopolskiego Centrum
Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie
Zalecana aktywność fizyczna – przynajmniej 20 minut dziennie. Intensywność adekwatna do stanu zdrowia i wydolności fizycznej
Produkty zalecane i przeciwwskazane | ||
---|---|---|
GRUPA PRODUKTÓW | ZALECANE | PRZECIWWSKAZANE |
WARZYWA I OWOCE | warzywa gotowane, przetarte lub drobno posiekane surówki, ziemniaki, obrane ze skórki owoce bez pestek, dżemy nisko- słodzone | warzywa kapustne (kapusta, kalafior, brokuł, brukselka), szparagi, czosnek, cebula, seler, duże ilości buraków, gruszki, śliwki, czereśnie |
PRODUKTY ZBOŻOWE | pieczywo jasne, płatki zbożowe błyskawiczne (owsiane, jęczmienne), drobne kasze (kukurydziana, manna, kuskus), biały ryż, drobny makaron, sucharki, biszkopty | pieczywo razowe, pełnoziarniste, grube kasze (pęczak, gryczana), płatki owsiane górskie, musli, pieczywo francuskie (rogaliki) |
MLEKO I PRODUKTY MLECZNE | jeśli nie ma nietolerancji laktozy: chude mleko, kefir, maślanka, zsiadłe mleko, jogurt odtłuszczony, sery twarogowe i homogenizowane o obniżonej zawartości tłuszczu | tłuste mleko, śmietana, śmietanka do kawy, mleko kondensowane, jogurty kremowe, sery twarogowe tłuste, sery żółte, pleśniowe, topione |
JAJA | białko jaj, całe jaja (nie więcej niż 1 jajo dziennie) | żółtko jaj (szczególnie przy zastoju żółci) |
MIĘSO I WĘDLINY | kurczak lub indyk bez skóry, mięso z królika, cielęcina, chuda wołowina, dziczyzna, sarnina, konina, wędliny wysokiej klasy drobiowe lub wieprzowe nie przerośnięte tłuszczem (np. szynka, polędwica) | tłuste mięso wieprzowe, wołowe, kaczka, gęś, baranina, smażone mięsa w panierce, mielonka, pasztety, kiełbasy, salami, parówki, kaszanka |
RYBY I OWOCE MORZA | gotowane lub pieczone ryby chude na przemian z tłustymi (np. dorsz, halibut, mintaj, morszczuk, pstrąg, makrela, śledź, łosoś), ryby w galarecie | ryby smażone lub panierowane, krewetki, kalmary, małże, kawior |
nasiona roślin STRĄCZKOWYCH | mleko sojowe (szczególnie przy nietolerancji laktozy) | fasola, groch, soczewica, soja pod każdą inną postacią |
TŁUSZCZE | oliwa z oliwek, olej rzepakowy, słonecznikowy, sojowy, margaryna miękka (dobrej jakości) oraz masło w małych ilościach | margaryna twarda, smalec, słonina |
NAPOJE | woda niegazowana, słabe napary herbaty, rozcieńczone soki owocowe lub warzywne, niskosłodzone kompoty, kawa (jeśli nie ma dolegliwości ze strony układu pokarmowego) | CAŁKOWITY ZAKAZ SPOŻYWANIA ALKOHOLU! napoje gazowane (np. cola), mocne napary herbaty |
PRZYPRAWY | wszystkie łagodne i dobrze tolerowane przyprawy ziołowe i korzenne | pieprz, ostra papryka, papryczka chilli, przyprawa curry, ocet |
DESERY I PRZEKĄSKI | galaretki, budynie na chudym mleku, musy owocowe, kisiele, biszkopty, miód naturalny | kremy, lody, budynie na tłustym mleku, torty, desery z dodatkiem masła czy śmietany, przemysłowe wyroby cukiernicze, batony, czekolada, orzechy |